vineri, 30 septembrie 2011

Cum circulăm, cum conducem?


Este o întrebare pe care ar trebui să o adresăm mai des și chiar să ne-o adresăm de multe ori, pentru că, majoritatea suntem în egală măsură participanți la traficul rutier, în calitate de pietoni sau de conducători auto. O serie de elemente interesante din acest ”dans” perpetuu între om, drum și mașină, ni le-a făcut cunoscute la ”Dincolo de Aparențe” col. (r) Alexandru Cîmpean, profesor atestat de circulație rutieră, fost comandant, timp de aproape zece ani, al Poliției Județene, un mare pasionat al circulației rutiere. Col. Cîmpean a editat o serie de volume în domeniu, insistă ca educația rutieră să fie aplicată de la cele mai mici vârste, într-o formă apropiată de înțelegerea celor mici, care numai astfel pot ajunge să prețuiască disciplina în circulație. Domnia sa deține o viziune aparte asupra traficului rutier și o sumedenie de informații interesante și statistici cu privire la cauzele producerii accidentelor. O discuție, așadar, mniercuri, 28 septembrie, plină de noutăți în domeniu, cu o personalitate în domeniu ce are o abordare profesionistă și pasionată.

luni, 26 septembrie 2011

Despre circulația rutieră



Miercuri, 28 septembrie, invitat la Dincolo de Aparențe, de la 20.15, pe Banat TV, este colonelul (r) Alexandru Câmpean, fost comandant al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin, o somitate în domeniul circulației rutiere. Veți afla cu această ocazie ultimele evoluții în materie de circulație, permise auto, școli de șoferi și alte asemenea noutăți foarte utile tuturor.

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Vă aștept interactiv la ”Dincolo de Aparențe”!


Bine v-am regăsit, dragi prieteni ai emisiunii ”Dincolo de Aparențe”! Am creat, recent, un cont de e-mail și, totodată, un ID de Messenger destinat programului de miercuri seara, pentru aceia dintre dv. care doriți să intrați în direct în contact cu noi sau aveți oricând sugestii ori întrebări la care suntem deschiși. Adresa este ddeaparente@yahoo.com iar ID-ul, ddeaparente. De asemenea, puteti accesa contul de Facebook Dincolo de Aparente. Am ales aceste modalități de interactivitate pentru a fi oricând sensibili la ideile și, de ce nu, exigențele dv. și, în același timp, să putem discuta cu invitații emisiunii mesajele pe care le trimiteți. Vă mulțumesc și vă aștept în fiecare miercuri, de la ora 20.15, pe Banat TV.
Al dv.,
Daniel Botgros

vineri, 23 septembrie 2011

Cum facem față agresiunilor psihice?



Un subiect incitant, miercuri seara, în 21 septembrie, la Dincolo de Aparențe. Invitatul meu a fost psihologul și psihoterapeutul caransebeșean, Ramona Iocșa Pora, un tânăr profesionist în domeniu, care a explicat în detaliu ce înseamnă psihoterapia, terapia de grup, dezvoltarea personală, hipnoza terapeutică dar și cum să facem față permanentelor agresiuni psihice la care suntem supuși. E important să conștientizăm că uneori avem nevoie de ajutor, că trebuie să abandonăm ego-ul exacerbat și să transferăm controlul propriei persoane terapeutului. Numai așa ne putem vindeca sau ne putem optimiza propria ființă pentru o armonie cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Psihologia și psihoterapia sunt domenii sensibile dar cu atât mai importante într-o societate stresată, alienată și profund dezechilibrată.




miercuri, 21 septembrie 2011

Iluzoria literatură



Se mai poate vorbi în aceste vremuri de cultură, în accepţiunea clasică a termenului? Mai putem vorbi cu detaşare despre literatură, despre muzică, despre nobilele arte care au făcut din om o fiinţă specială? Mai putem vorbi de măreţia creaţiei, imitată de om prin actul artistic? Credeam, odinioară, cu sinceritate, că cel mai important lucru din această lume este să scrii o carte, să contribui, atât cât poţi, la zestrea spiritualã a umanităţii. Scrierea unei cărţi, consideram, era o superbă sublimare a efortului spiritual, un act de apropiere de divinitate, care te putea salva de la prăbuşirea în propria-ţi banalitate. Nu în ultimul rând, o frumoasă jertfă pentru semeni, pentru cititorii tăi.
Acum, consider, în mod îngrijorător, că n-a mai rămas aproape nimic din toate astea. Altele sunt priorităţile, din nenorocire. Cartea s-a pomenit, undeva, în penumbra percepţiei, în prăfuitul raft al dezinteresului şi nepăsării. Indiferenţa faţă de carte e atât de brutală, încât de minunezi că cineva, totuşi, mai scrie şi editează cărţi. Aceşti oameni par de pe altă planetă, atât au devenit de neobişnuiţi în peisajul actual. Neatenţia sau chiar aversiunea faţă de cuvântul scris fac ca volumele publicate să dobândească preţuri astronomice. Aceasta îngreunează şi mai mult infiltraţiile literare în conştiinţa publică. Omul caută, în condiţiile date, diferite debuşee: se uită la televizor, se abandoneazã discuţiilor sterile, se ocupă cu precădere de existenţa zilnică. Fuge însă de cărţi, pentru că preţurile lor îl frig, pur şi simplu. Şi astfel se obişnuieşte să gândească facil, epidermic, să fie receptiv la miasmele dulcegi şi ieftine ale subculturii, ale kitsch-ului.
În afară de câteva încercări stângace, nu există în România actuală un program adevărat de creare a apetitului pentru carte şi cultură. Nici măcar bibliotecile publice n-au fonduri să achiziţioneze carte la zi. Cu toate reducerile operate de marile edituri, preţul cărţilor, apărute, e drept, în condiţii tot mai bune, rămâne prohibitiv. La fel de adevărată pare însă a fi şi o quasi-absenţă a unui substanţial aparat critic şi promoţional. Dar, ceea ce este mai grav, e că a dispărut pur şi simplu cultura cititului. Oamenii nu mai citesc nici măcar ziare, ca să nu mai vorbim de cărţi. Presa scrisă din ţară înregistrează, pe nedrept, cele mai mici tiraje din istoria ei. Oare educatorii acestei naţiuni chiar n-au nimic de spus?

vineri, 16 septembrie 2011

Evenimente spirituale



Părintele Casian Rușeți de la Mânăstirea din Poiana Mărului a fost invitatul de miercuri, 14 septembrie 2011, al emisunii ”Dincolo de Aparențe”, pusă sub genericul ”Evenimente spirituale”, de la Banat TV. Un fin intelectual, un teolog profund și, totodată, un duhovnic de excepție, părintele Casian a vorbit cu eleganță și căldură despre mânăstirea pe care o păstorește, despre acest mic colț de rai care e Poiana Mărului, dar și despre adâncile semnificații ale simbolisticii Crucii. De altfel, prezența părintelui Casian la emisiune a coincis în mod fericit cu Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, celebrată cum se cuvine pe Muntele Mic, în prezența a peste 2.000 de pelerini, autorități locale și armată.





joi, 15 septembrie 2011

Un monstru al informației


Sistemul binar de stocare a datelor ar putea intra în amurg în câțiva ani, susțin specialiștii în domeniu. De fapt, este evident că domeniul informatic și digital a înregistrat cea mai explozivă evoluție în ultima vreme, multe dintre realizări ținând parcă de domeniul science-fiction-ului. Chiar dacă pare deocamdatã puțin probabil, s-a și glosat mult pe marginea ideii că de fapt tehnologia computerelor ar fi fost livrată umanității de către o inteligență extraterestră. Inventarea tranzistorului și a microcipului a eliminat toate monstruozitățile mecanice care se anunțau a fi construite de mințile inginerești ale umanității. Calea tehnologiei electronice a scurtat enorm drumul cãtre civilizația avansată, ducând la o serie de sisteme de comunicație și stocare a datelor fără precedent. Sistemele de computere permit acum simulări extraordinare, în mai toate domeniile, de la cel industrial până la astronomie, meteo, media etc., ceea ce nici nu puteam visa cu câțiva ani în urmă. Iar cursa către sisteme tot mai complexe și masive de stocare a informației continuă.
Dacă ne referim la discurile optice, numai, acestea erau, până la un moment dat, inscripționate în cod binar, cu două semne: 0 și 1. O nouă tehnologie, însă, denumită MODS (Multiplexed Optical Data Storage) se bazează pe o idee simplă, desprinsă din epoca discurilor de pickup: modificarea unghiului de reflexie a razei laser care citește discurile. Datorită faptului că acum pot fi recunoscute 332 de feluri de reflexie, și fiecare poate fi interpretat ca un cod de sine stătător, capacitatea de stocare a unui disc obișnuit e posibil să fie mărită până la 1 terrabytes, adică 1.000 gigabytes. Tradusă în timp, această valoare înseamnă nu mai puțin de 472 ore (peste 19 zile) de înregistrare video! Asta în timp ce CD-urile obișnuite au de regulă o capacitate de stocare de circa 700 de megabytes, adică vreo 80 de minute de înregistrare, dacă materialul nu e foarte comprimat. Doar DVD-urile (Digital Video Disc) beneficiază de o capacitate mai mare de înregistrare – ceva peste patru gigabyts – fapt care permite redarea în condiții mult mai bune de calitate a materialelor video care nu mai trebuie comprimate și decomprimate, așa cum se întâmplă acum cu CD-urile. Dar, spre fericirea caselor de discuri și a studiourilor de film, încă nu existã un player care să poată decodifica în timp real fluxul de informații, cu toate că problema va fi rezolvată până cel târziu 2015, după cum susțin cercetătorii. Mai trist e că în informațiile care parvin pe diferite canale de la institutele de cercetare din domeniu, nu e niciodată notat faptul că tehnologia unui super CD de un terrabyt a fost pusă la punct de un român.

vineri, 9 septembrie 2011

Plăcerea hoțului - mașina reșițeanului




Agentul de poliție Ancuța Cărbunaru, purtător de cuvânt al IPJ Caraș-Severin și agentul șef principal Adrian Lucian Nica, din compartimentul de Investigații Criminale, au fost oaspeții emisiunii ”Dincolo de aparențe” de miercuri, 7 septembrie, de la Banat TV.


Discuțiile au gravitat în general în jurul furturilor din mașini, care s-au înmulțit la Reșița, în ulrima vreme dar s-au axat și pe gradul de înarmare al populației, atât arme neletale, deținute legal, cât și arme letale, ilegale.




Nu în ultimul rând, oaspeții au abordat și propunerile pentru noul statut al polițistului. De reamintit că Adrian Nica este și viceliderul Sindicatului Polițiștilor din Banat.


luni, 5 septembrie 2011

Criza kitsch



Noi, românii avem o specialitate, un talent de necontestat. O trăsătură naţională definitorie, care se manifestă atât de evident încât nici nu mai trebuie demonstrată: darul de a bagateliza. Nu există termen, fenomen, situaţie sau întâmplare în societatea românească, pe care să nu-l uzăm, pervertim sau siluim până la epuizare. Până când valenţele sale nu mai înseamnă nimic, decât un ambalaj gol, mototolit de atâta folosire. Se întâmplă asta inclusiv cu noţiuni mari, importante, uneori capitale.
Bunăoară, sintagma criză a devenit un mare fenomen popular, căpătând valenţe de mit urban de doi lei. În loc să vorbim despre această degringoladă financiară cu sobrietate dictată de cunoştinţele în domeniu, cu aprofundare şi, eventual, utilizând soluţii, noi, tot la două vorbe, pac, cu criza! Criza este marele vinovat al anului. Şi al celui trecut, de asemenea. E un fel de divinitate modernă: cu ea începe şi se termină totul. Criza face şi desface, este grandiosul barometru contemporan al societăţii. Suntem contemporani cu criza!! Ce şansă!
Criză, criză, criză,... Sintagma nu lipseşte aproape din nici o frază, ceea ce relevă, pe de o parte, profunda componentă psihologică a unui fenomen înţeles de prea puţini în esenţa sa, dar, mai ales, apetenţa românului pentru pervertirea sensului unor termeni prin folosire repetată, până la saturaţie, dar nejustificată. Astfel că acest cuvânt a ajuns, în opinia noastră, să reprezinte însuşi întruchiparea kitsch-ului, în cea mai „splendidă” manifestare a sa. Criza a devenit un loc comun, o găselniţă aplicată nu la realitatea economică, nu în strategiile necesare ale finanţiştilor, ale oamenilor de afaceri sau ale guvernului, ci în lenjeria intimă a „vedetelor” autohtone. Nu e mai puţin adevărat că la dezvoltarea monstruoasă, aidoma celulelor nebune ale unui cancer modern, a sintagmei criză, contribuie din plin presa. De fapt, media alimentează copios proliferarea într-un mod total defectuos a informaţiilor despre ceea ce se petrece în lumea financiară. Când vorbim de media ne referim, desigur, la tabloidele de prost gust care poluează conştiinţa publică dar şi la unele televiziuni pretins serioase, ce au fost luate de valul de kitsch care a ajuns să-l constituie această criză. Tipul de jurnalism iresponsabil, care pretinde invariabil că asta cere publicul, deturnează practic adevăratul sens al evoluţiilor sau involuţiilor financiare şi economice. În primul rând, însă, distrage atenţia de la adevăratul statut al economiei naţionale, de la realele şi nu prea rozele situaţii ale firmelor, care se văd nevoite să-şi concedieze angajaţii din lipsă de comenzi dar şi pentru că mecanismele şi pârghiile economice autohtone nu sunt deloc favorabile, aşa cum, de altfel, nu au fost ani de-a rândul.”
Interesul cetăţeanului, chiar al celui obişnuit, n-ar trebui, totuşi, legat de aspecte marginale iar această realitate a crizei e toxic să fie asociată cu prostioare care nu servesc nimănui, susțin obseervatorii avizați ai fenomenului. Uneori parcă avem de-a face chiar cu o atitudine concertată, de a ascunde adevărul în ce priveşte viitorul economic imediat al României, vizavi de mareea blocajului financiar izvorât din Statele Unite şi care, iată, atinge pe toată lumea. Escamotarea adevăratelor, profundelor sensuri ale declinului economic şi financiar poate conduce la confuzii periculoase. Acum, sigur, nu toată lumea e specialistă (şi nici nu e necesar să fie) în crize economice, finanţe, bănci sau afaceri. Dar, chiar şi informaţiile generale despre aceste lucruri ar fi poate potrivit să ne parvină mai corect, şi nu cu un mesaj de tip kitsch, uzat până la golirea de sens. N-am vrea, totuşi, să adoptăm un ton didacticist, pentru că, până la urmă, e dreptul fiecăruia să aleagă din marea de informaţii ceea ce consideră că i se potriveşte. Numai că despre ceva ce ne poate afecta direct viaţa, afacerile, cariera, ar fi mult mai bine să fim informaţi corect. Jocul cu astfel de noţiuni ne poate costa.

joi, 1 septembrie 2011

Pasiuni




Miercuri seara, în 31 august, ultima zi a lui Gustar, am avut parte la ”Dincolo de aparențe” de o discuție agreabilă și interesantă, pusă sub genericul ”Pasiuni.” Invitatul meu, prof. dr. Nicolae Magiar, cunoscut om de radio și televiziune, un pasionat și un colecționar fin al muzicii de calitate, autorul a 12 volume publicate, a acceptat invitația mea și am abordat o plajă largă de subiecte. Experiența emisiunilor în direct, specializarea în istorie dar și în psihologie și sociologie, experiența didactică, fac din Nicu Magiar un excelent comunicator, dovadă fiind longevivele sale emisiuni în domeniul audio-vizual.