luni, 31 octombrie 2011
Un domeniu crucial: Sănătatea !
Centru Medical Multifuncțional la Bozovici
Medicii au trebuit convinși de la București și Reșița să nu lase Valea Almăjului fără asistență medicală
Daniel Botgros
Prin desființarea Spitalului din Bozovici, care deservea un număr de 26.000 de persoane din Valea Almăjului, Caraș-Severin, s-a creat un anumit gol de asistență medicală în zonă. Spitalul intrase pe lista fostului ministru Cseke, cel care s-a văzut nevoit, la acel moment, să se conformeze modelelor europene în privința numărului de paturi. Drept e că Spitalul din Bozovici nu era unul de top și majoritatea bolnavilor erau trimiși la Reșița dar el acoperea, totuși, din punct de vedere medical, o suprafață însemnată.
La momentul desființării spitalului la Bozovici a avut loc o adevărată revoluție, oamenii opunându-se din răsputeri unei asemenea perspective. Nu s-a mai putut face însă nimic, atunci. Dar, autoritățile locale din Bozovici nu au aplicat nici măcar pentru a transforma spitalul într-un cămin pentru bătrân, așa cum prevedea Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Muncii. Lucrurile au rămas, aparent în aer. A fost însă doar o aparență, pentru că, așa cum afirmă senatorul PD-L de Caraș-Severin, Iosif Secășan, vicepreședintele Comisiei medicale din Senat, el a făcut, împreună cu Consiliul județean și cu Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean de Urgență din Reșița, numeroase demersuri pentru înființarea la Bozovici a unui Centru Medical Multifuncțional, pe ”ruinele” fostului spital. De altfel, cei doi medici, însoțiți de reprezentanți ai Casei de Asigurări de Sănătate a județului, s-au întâlnit joi, la Bozovici, cu primarul Aurel Miclea și cu cadrele medicale ale fostului spital, pentru a le convinge să adere la ideea unui centru multifuncțional. Discuțiile au durat destul de mult, pentru că medicii au fost nevoiți să înțeleagă noul sistem. În fapt, ei vor fi angajații Spitalului Județean din Reșița, clădirea le va fi pusă la dispoziție printr-un parteneriat cu Consiliul județean, care a și aprobat această construcție iar personalul auxiliar va fi plătit prin eforturile administrației locale. Primarul Aurel Miclea a cerut Consiliului local să emită o hotărâre de aprobare a parteneriatului și s-a angajat ca, în cel mai scurt timp, să constituie o fundație prin care se va derula activitatea Centrului Multifuncțional. Medicii angajați aici vor fi însă obligați să aibă doar un singur contract cu Casa de Asigurări și, în consecință, dacă au cabinete particulare vor lucra pe ele în regim strict privat. Ei nu vor avea voie să interneze bolnavi decât pe o perioadă de maxim o zi, dar fără a-i integra într-un regim hotelier, ci doar pentru anumite investigații. Corpul medical de aici va avea, însă, după cum afirma dr. Dumitru Secășan, o autonomie financiară.
Senatorul Iosif Secășan, care a participat la discuția de la Bozovici, crede că era important ca Valea Almăjului să aibă asistență medicală, chiar și în acest regim, pentru că e deservită o populație de circa 26.000 de persoane iar distanța până la Reșița e destul de însemnată. Demnitarul cărășean a avut mai multe runde de discuții cu fostul și actualul ministru al Sănătății, reușind, alături de colegii săi din teritoriu și de conducerea Spitalului Județean din Reșița, să pună bazele unui asemenea centru, al cărui model ar urma să fie copiat și la Anina, unde, de asemenea, a fost desființat spitalul. Județul Caraș-Severin a pierdut trei spitale, în urma reorganizării – la Bocșa, Anina și Bozovici – cel de la Oțelu Roșu reușind să fie salvat. (articol apărut în cotidianul Ziua de Vest)
Dr. Iosif Secășan, senator de Caraș-Severin, a fost invitatul emisiunii ”Dincolo de Aparențe” de miercuri, 26 octombrie 2011.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu