vineri, 22 iulie 2011
Sindicatele, o necesitate
Liderul Confederației Sindicale Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol, s-a aflat miercuri, 20 iulie, la ”Dincolo de aparențe”. Prezența sa a însemnat în primul rând creionarea unei panorame complexe a noii paradigme în care trebuie să se desfășoare sindicatele odată cu noul Cod al Muncii. Cunoscutul lider sindical cărășean, care a subliniat clar rolul sindicatelor de a nu lăsa omul singur în fața unor instituții, nu s-a rezumat însă numai la acest subiect, cu a prezentat și o ințiativă proprie prin care, cu sprijinul guvernului, li s-ar putea șterge datoriile funcționarilor publici, care ar trebui să returneze sporurile încasate în ultimii ani, sporuri declarate ilegale de filiala locală a Curții de Conturi. Funcționarii sunt în prezent târâți prin procese și ar trebui să returneze sume de sute de milioane de lei vechi, ceea ce le-ar pune în dificultate însăși existența. Ne-am putea întreba aici dacă și funcționarii publici ai Curții de Conturi sau ai Camerei de Conturi din Caraș-Severin returnează sporurile pe care le încasează în cadrul unei instituții-mamut, cu nu mai puțin de 12 direcții, la București, cu departament propriu de relații externe (?!) și multe alte facilități.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Sindicatele lasa oamenii singuri in fata institutiilor. Nu reprezinta o necesitate, cel putin nu asta s-a intamplat pana acum, nu intr-o Romanie deja trunchiata de afacerile patronatelor din guvern.
RăspundețiȘtergerePoate ca ar trebui sa ne internam tara intr-un spital comunist. Poate a doua oara ne trezim bine.
Ai dreptate. Dar, balanta ar trebuii reechilibrata, cred. Sindicatele sufera de o puternica lipsa de credibilitate si asta se datoreaza si liderilor lor dar si guvernantilor, care au facut tot ce au putut sa le decredibilizeze.
RăspundețiȘtergereDe ce sa avem nevoie de o reechilibrare. Putem functiona si singuti. Drept dovada faptului ca s-a si intamplat acest lucru. Cine spune ca trebuie sa reechilibram balanta? Societatea?
RăspundețiȘtergerePai societatea suntem noi. Atat timp cat exista un echilibru intre aceste ”puteri” (pe care, vrâand-nevrand trebuie sa le suportam)va fi mai bine pentru noi.Putem functiona singuri, intr-adevar, dar atunci oamenii chiar raman neaparati in fata institutiilor. Nu spun ca sindicalistii sunt sfinti, nici pe departe, dar nu pot fi eliminati de la dialogul social si nici n-ar trebui. Oricum, ma refer aici mai mult la principii si nu la oameni...
RăspundețiȘtergereDa, evident. Societatea nu mai suntem noi. Am pierdut in fata puterii banilor. Aceea este societatea, iar ei, astazi, decid pentru noi. Oamneii raman oricum neaparati in fata istitutiilor de drept.
RăspundețiȘtergereToate cele spuse de dumneavoastra reprezinta argumente in favoarea reechilibrarii raportului de putere dintre cei care cumpara forta de munca si cei care o vand! Nu vreau sa fac o pledoarie pro domo ci doar sa sa precizez faptul ca in lipsa acestui echilibru, lasand societatea sa functioneze pe principiul "cel mai puternic are intodeauna dreptate" dupa ce mai intai am pus in mana unora si puterea legislativa si pe cea financiara, atunci in mod cert singurele valori catre care mai putem tinde sunt cele de tip feudal! Daca aceasta-i dorinta noastra atunci probabil ca nu va fi nici o problema sa o implinim! Daca nu vrem asta, atunci este necesar sa folosim 'SOLIDARITATEA" in interiorul singurei institutii ce poate sa se opuna acestui lucru! "Ei" nu vror ca acest lucru sa devina un "fapt" si pentru aceasta folosesc otrava numita neincredere! Este greu sa-i gasim antidotul! Nu mai avem rabdare, nu mai avem valori,nu mai afvem repere, nu mai avem pofta de viata iar rolul de victime a inceput sa ne placa.......!
RăspundețiȘtergere