duminică, 19 iunie 2011

La doua privire: Dictatura frumuseții



Pornesc azi, în demersul publicistic din acest colt de… blog, de la o realitate masculina – sau o serie de realitati – care dau mari batai de cap reprezentantilor sexului tare. Realitati punctate de specialisti în diferite domenii medicale, nutritioniste sau sportive. Acestia spun ca barbatii au în general trei mari obsesii: una e legata de chelie, cealalta de burta si, în fine, o a treia, poate mai putin cunoscuta si evidenta, legata de prostata si problemele pe care le poate crea acest organ, mai ales dupã 50 de ani. Ar mai fi si o a patra, dar ea e dezbatuta în cercuri mai intime sau constituie obiectul unor nesfârsite glume: dotarea.
Aproape toti barbatii se tem ca ar putea cheli, posibilitate cu mult mai îngrijoratoare pentru ei, se pare, decât încaruntirea. Din nefericire, pentru chelie, sau alopecie, cum urât se numeste în termeni medicali, nu exista un tratament viabil, oricâte reclame pe aceastã tema am înghiti. Apoi, grija sa nu faca burta – e o alta sperietoare majora în lumea masculina, mai mult decât în cea feminina. Burta e considerata întotdeauna dizgratioasa, desi odata ea constituia un semn de noblete. În civilizatia noastra, dominata de dictatura frumusetii, talia îngrosata nu mai e un motiv de mândrie, ci e ascunsa cu grija, de cei pentru care constituie un complex. În sfârsit, bolile de prostata, care nu tin de estetic, afecteaza nu numai prin unele implicatii ce pot fi grave, ci si prin faptul ca sunt asociate cu un semn de bãtrânete. Iar batrânetea, în societatea moderna, e confundata cu neputinta, si tratata ca atare: cu dispret.
Complexele acestea vin si dintr-o reactie de aparare sau, mai bine-zis, sunt legate de lupta pentru dominatie într-o lume concurentiala pentru specia noastra. „E dovedit stiintific“ – ca sa citam o reclama idioata – ca atât femeile cât si barbatii frumosi au mai mult succes. Studiile psihologice, sociologice, sondajele de specialitate, ofera date certe cum ca cei dotati fizic sunt priviti cu mai multa îngaduinta, au parte de un plus de atentie si de încredere din partea semenilor lor, reusesc mai bine în viata. Într-un cuvânt, au mai multe sanse sa constituie povesti de succes decât altii. Acest atu, însa, n-ar trebui exploatat în mod exagerat, cum se întâmpla deseori. Uneori, frumusetea fizica, daca nu e completata de alte calitati, poate fi doar ceva gol de continut.

Un comentariu:

  1. Frumusețea fizică este doar un handicap dacă nu este însoțită și de frumusețe. Nu trebuie să ne-o spună cineva...cât despre burtă, dacă o vedem ca pe ceva inestetic și ceva impus de noile legi ale frumuseții de acum, ei bine, consider că este greșit. Burta este un semnal....anumite depozitări de grăsime nu au fost și nu vor fi niciodată ceva bun pentru organismul uman, așa cum grăsimea se lăfăie pe burtă tot așa ne înconjoară anumite organe, cum ar fi inima, motorasul fără de care nu știu cât mai contează acel aspect "semn de noblete"...frumusețea dusă la extreme da, asta este o problemă, însă de ce trebuie să căutăm scuze pentru a nu fi sănătoși, de ce trebuie să invocăm vârsta, să fim cinstiți și să recunoaștem că bărbații și femeile sunt comozi din fire, este mai ușor să tragi un pui de somn decât să faci o plimbare pe jos timp de 90 minute?Mens sana in corpore sano nu mai înseamnă nimic pentru noi? :)

    RăspundețiȘtergere